Acoustic Design Systems
Домът на акустичните панели!

Блог » Звукоизолация или акустични панели?

Важно: Поради преместване и преустройство, временно ограничаваме приемането на поръчки. За повече информация или безплатна консултация, може да ни пишете във формата за контакт или на имейл ads@acoustic-design.net. Извиняваме се за неудобството!

Звукоизолация или акустични панели?

От: Acoustic Design Systems | 18/05/2018 | Категория: Акустика


Въпреки, че вече споменахме за разликата между звукоизолацията и звукоабсорбацията, нарастващата дезинформация в мрежата ни провокира да кажем още няколко думи.


Забелязва се наличието на все повече подвеждащи и недостоверни статии по темата, написани вероятно от някой маркетингов специалист, с надеждата да изкачи някой сайт по-високо в класациите. Това, обаче, създава проблеми на хората търсещи решения и вярна информация за звукоизолация или акустична обработка.


Например, човек има проблем със съседските деца, които по цял ден играят с топка по тавана му. С леки тикове, в такт с всяко тупкане на топката, слага тапите за уши, влиза в мрежата и пише „звукоизолация”, с надеждата за моментално и евтино решение на главоболието му. Това, което се случва, е че попада на един куп предложения за полиуретанови „пирамидки”, или „звукоизолационни материали” от дунапрен (все едно ще прави диван), или статии, които обяснават колко полезни са акустичните панели за звукоизолацията на помещението му. Намира и не малко форумни предложения за кори за яйца, стиропор или фибран. (Имали сме случаи на предварително изграден звукозаписен комплекс с Итонг!) Кое да избере? Отговорът е: нито едно от изброените!

деца и шум

На съседната улица, млад талантлив музикант иска да си направи свое студио и е наел бетонен бункер под земята, облицован с плочки – че по-лесно се поддържа. Дали и той трябва да търси „звукоизолация”?

Три преки по-натам, успял бизнесмен е отворил нов офис с няколко кабинета, 2 -3 конферентни зали и малък кол-център. Всичките просторни, празни и с много стъкла – и във всичките се чувстваш като в баня. Има ли решение на проблема? А има ли проблем? „Звукоизолация”?

Трябва ясно и просто да кажем – звуко-изолацията е именно това – изоларане на звука.
Шумо-изолацията – изолиране на шума. Изолира се едно нещо от друго нещо. Отделя се едно пространство от друго пространство, един звук от друг звук (или липса на такъв).

Звукоизолацията е само един дял от науката за звука Акустика. У нас, поради липсата на по-кратък и еднозначен термин, друг дял от Акустиката - „Акустиката на затворените пространства” се споменава просто като Акустика на помещението, Вътрешна акустика или Акустична обработка.

Вътрешно-акустичната обработка е това нещо, за което се използват различните видове акустични панели. Тяхната цел е да подобрят акустичната среда вътре в самото помещение. Акустичните панели са по един или друг начин звукоабсорбиращи, звукопоглъщащи. Те не изолират звука, а го поглъщат и превръщат в топлина. (Както знаем в природата нищо не се губи, само се трансформира.)

Тук, някой би казал, че звукоизолацията също превръща звука в топлина и ще е прав. Разликата е, че при вътрешната акустика се занимаваме с тази част от звука, която се отразява и се връща отново в същото помещение (т.е. не ни пука за съседите), а при звукоизолацията – с тази част, която отива при съседите.

Най-просто казано: Ако ти кънти, ти трябват акустични панели и акустична обработка, ако чуваш комшиите или те те чуват – звукоизолация.

Ако трябва да обобщим:


Звукоизолацията няма нищо общо с акустичните панели!

Акустичните панели не се използват за звукоизолация!

Техните принципи на работа и проектиране са съвсем различни. Не може да очаквате да сложите няколко „пирамидки” на стената и да не чувате рева на детето в съседната стая. Но ако искате да подобрите комфорта си за работа и почивка, или максимално точно, чисто и ясно да слушате любимата си музика, то тогава акустичните панели са вашия най-добър приятел.

Това не е звукоизолация
Това не е звукоизолация!

Ако трябва да се върнем на нашите герои в началото и да им помогнем, то на човека с тапите в ушите ще му е необходима звукоизолация. Звукоизолацията винаги е цялостна, т.е. покрива цялата стена. Силно препоръчително е – всичките стени, включително пода и тавана, тъй като звука се предава по конструкцията на сградата и лесно може да заобиколи обработената стена.


Звукоизолацията НЕ се прави с акустични панели или порести еднослойни звукопоглъщащи материали, като полиуретанови дунапрени, нито с твърди топлоизолации като стиропор или фибран, които са абсолютно безполезни, а се изгражда като конструкция маса-пружина-маса, както писахме в предишната статия. Частен случай са специализираните антивибрационни подложки, които само ги споменаваме, и които също образуват система маса-пружина-маса.

На нашият музикант му е необходима специализирана акустична обработка – различни акустични панели, бастрапове, дифузори, които да направят акустичната среда подходяща за чисто записване и точно възпроизвеждане на музиката. Няма готово решение за подобни нужди! Не се подвеждайте по „универсални акустични китове”, които като ги налепиш по стените и можеш да си свиркаш. Всяко помещение е уникално и има нужда от индивидуално решение и компетентно проектиране, особено когато е за професионални цели.

Успелият бизнесмен, най-вероятно ще намери полза и от звукоизолация, но тъй като в офисите обикновено никой не свири на барабани, вътрешно-акустичната обработка на помещенията ще има по-висок приоритет за подобряването на условията за работа и повишаване производителността на труда. В конферентни зали, където дискусиите са основна дейност, кънтенето и усещането, че някой говори успоредно с вас, биха предизвикали напрегнатост, изнервеност и умора. А при по-разгорещена дискусия и по-гръмогласни участници – какафонията ще е пълна.
Подходящите акустичните панели за офиси, като тези с принтирани изображения, също така, биха били и чудесен дизайнерски елемент в общата визията на помещенията.

Офис акустични панели

Минералната вата е най-добрия звукопоглъщащ материал (клас А), затова и най-ефективните порести акустични панели са именно от минерална вата. Тя е до 3 пъти по-ефективна в звукоабсорбирането на ниските честоти от акустичния полиуретан. Винаги, когато търсите акустични панели, гледайте за коефициента им на звукопоглъщане. Някои търговци и производители предпочитат да дават т.нар. претеглен коефициент на звукопоглъщане, който е единична усреднена стойност от коефициентите по различните октави. По този начин, за клиентите остават скрити ниските стойности на звукопоглъщане в нискочестотния спектър на звука. По-откровените търговци, ясно заявяват, че полиуретановите панели са подходящи за абсорбиране само в средните и високи честоти. Разбира се, ако сложим 1 метър полиуретан, то той ще абсорбира и ниските честоти, но в общия случай акустичните панели са между 3 и 5 см дебели.

Положението е още по-лошо, когато говорим за т.нар. „пирамидки”, тъй като при тях дебелината на звукопоглъщащият материал не е постоянна, а в голяма част от площта е само няколко милиметра. Дифузионния ефект на пирамидалната форма на панела също е крайно съмнителен, защото за дължините на вълните и съответно честотите на звука, за които панела се явява дифузор, самия акустичен материал е силно абсорбиращ, т.е. честотите на звука, които трябва да се дифузират, всъщност са почти напълно абсорбирани и няма какво да се дифузира. Същото се отнася и за другите изрязани форми на полиуретановите панели. Това е по-скоро рекламен трик и някаква визия (спорно, колко естетична), отколкото реален акустичен ефект.

При порестите абсорбери най-важна е дебелината на панела и местоположението им спрямо стената.

Нека обясня накратко. Акустичните панели се делят най-общо на три групи – порести, мембранни и резонаторни. Въпреки, че мембранните също са вид резонатори, тук под резонаторни разбираме тези на принципа на Хелмхолцовия резонатор. Това е онзи ефект, който се получава, когато духнем на гърлото на бутилката. Резонаторни акустични панели са например перфорираните пана или тези с прорези по тях, включително перфорирания гипскартон.
Трябва да отбележим, че резонаторните и мембранните акустични панели са сравнително тясно-честотни, т.е. ефективни са само около една точно определена честота (обикновено в ниския регистър). Проблемът идва с това, че производителите предварително избират коя да е тази честота и ако вашето помещение има нужда от звукопоглъщане на 400Hz , а панела е проектиран за 250Hz, тогава този панел няма да свърши никаква работа, но дори може да влоши нещата.

Дифузорите са друга група акустични елементи, които условно можем да включим към акустичните панели. Качественият дифузор е математически добре проектиран, поставен на правилното място и от сравнително твърд материал, например дърво. За съжаление, при някои дифузори на пазара, границата между абсорбер и дифузор е доста тънка. Дифузорите, също така, се проектират за определени честотни обхвати.

В България, нуждата от акустична обработка тепърва набира разбиране и популярност, затова е важно своевременно да зададем правилните понятия в тази сфера. Акустичните панели са съвременно удобство, така както ергономията на работното място или топлоизолацията вкъщи. Звукоизолация или акустични панели? Изборът е ваш.